benefits of minimalism.

Minimalism för mig är att sträva efter balans i tillvaron. Mellan måsten och viljor, mellan sakerna jag äger osv. Jag tycker att det finns många fördelar med att leva ett minimalistiskt liv och det är något jag jobbat på extra det här året, även om jag tror att det alltid funnits i mitt liv bara att jag inte kunnat sätta namn på det. Här är några positiva effekter av minimalism jag tänkt på de senaste dagarna. 
 
 

Mobilitet.

Jag har en dröm att alla mina saker ska få plats i en enda väska. Detta kommer sig nog ifrån när jag flyttande mellan mina föräldrar varannan vecka och alltid hade ett berg av kassar och väskor med mig. När en är 15 år och förvirrad i personlighet, stil och sammanhang var det otänkbart att jag skulle vara utan någon sak som definerar mig. Nu däremot tycker jag att få saker gör att jag känner mig lättare.

 

Känna sig mindre bunden till saker.

Den övre punkten för mig vidare till den här -saker blir gamla, borttappade eller går sönder. Då är det skönt att inte ha utvecklat något emotionellt band till något fysiskt föremål eller känna att den här grejen är “så jag”. Visst har jag saker i min tillvaro som gör mig glad och som jag trivs med men de är bara saker som kommer och går.

 

Äga färre skönhetsprodukter.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om när jag rensade bland mitt smink och insåg hur mycket jag hade som aldrig användes. Nu har jag bara saker i min sminklåda som jag tycker om och använder. Gjorde även en rensning bland krämer och duschtvålar som inte var bra och som jag nu försöker ersätta med mer miljövänliga produkter.

Minimal garderob.

Jag försöker att köpa kläder av god kvalité som jag planerar att ha länge. Jag köper i en färgskala som går i svart, vitt, grått och naturfärgat. Den passar mig och genom att hålla mig till en sådan skala så passar plaggen med varandra och jag får inte en klädkris på morgonen. 

Färre prioriteringar.
När jag har färre saker kommer färre måsten. Jag jobbar också massor på att prioritera det som är viktigt i mitt liv och städa undan allt det andra. Jag strävar alltså efter att ägna mer tid åt saker som gör mig glad.

dan före dan före dan.

 
Är så pepp för på söndag får jag tända första ljuset i min adventljustake från Granit! Annars idag har jag en ganska lugn pluggdag framför mig idag och imorgon. Det känns, i alla fall just precis nu, som att jag har koll på vad som ska göras. Hoppas att den känslan stannar.
 
 
I tisdags kom mamma hem med kottar till mig för att ha i adventsljustaken, mvh stadsbo.
 
Om ni vill att kottarna ska öppna sig så här fint så sätt ugnen på 200 grader och ställ in kottarna i ca 30 min. Det tipset fick jag av min min klassis Jackie vars pyssliga och kreativa instagram ni kan spana in här

Ta hand om er och tänk på brandrisken bara när ni har ljus tända.
 
 
En sista grej; idag är det black friday och reaskyltar i nästan alla skyltfönster. Kom bara ihåg att vi måste vara snälla mot vår planet och "It´s not a good deal if you don´t need it"
Kramar

linsgryta med jordnötssmör.

 
Linser är alltid en favorit hos mig men kanske lite extra veckan innan CSN. Det här rörde jag i alla fall ihop till lunch en dag. 
 
 
Till fyra hungriga personer behöver du:
 
  • 1 ordentlig morot
  • 1 gul lök
  • 3 vilöksklyftor
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade tomater (500g)
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ dl jordnötssmör
  • 1 msk curry
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk oregano
  • salt och peppar
  • olja eller smör att steka i
 
 
Gör såhär:
  1. Hacka upp lök, vitlök och morot och fräs tills de är mjuka.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt dem koka i 15-20 min eller tills morötterna och linserna mjuknat. 
  3. Smaka av med jordnötssmör
  4. Servera med ris eller som den är.
 
 

en måndag i november.

Måndag igen. Det märks verkligen att vi är inne i hösten och vintern för det känns som om listor är det roligaste jag kan fylla i, om inte varje inlägg ska handla om plugg. Så här är några saker jag:
 
 
 
tänker på
Att trots att det är mörkt nästan alla dygnets timmar och det finns människor i den här världen som saknar medkännande så måste vi ta hand om varandra och fokusera på värme och jämställdhet. 
 
tittar på
Jag och M jobbar oss igenom West World sakta men säkert. Alltså hur spännande är det inte nu då?
 
läser
Inte så mycket just nu eftersom jag inte riktigt hinner men jag drömmer om att få bläddra i något tjockt magasin eller läsa en klassiker snart. 
 
planerar
Att gå på bio med M och se Fantastic beast and where to find them <3 <3 <3
 
 
 
har jag på mig
Min största och varmaste kappa, halsduken tätt virad om halsen och smala jeans. 
 
lyssnar på
Mest regnsmatter mot fönstren. Vad hände med den fina snön egentligen? Lyssnar också på detta, min absolut bästa grej när jag pluggar. 
 
äter
Satsumas för det mesta. Nom 
 
vill jag ha
Egentid och bryggkaffe från da Matteo. 
 
ser jag fram emot
Julen!
 
Bilderna är från en söndag när jag och Markus var ute på en söndagsprommis och stannade för att värma oss inne på Espresso house innan vi fortsatte
 
 
Lista härifrån

getting there.

 
 
Idag känner jag att det har varit en sån dag då jag gjort lite för mycket. Att jag skulle sagt nej tidigare och fortsatt dagen i mitt eget tempo. Så det jag vill säga ikväll är att om ni någon gång har en dag då ni bara inte pallar så don´t. Vissa dagar är det okej om det enda vi gjorde var att existera eller klev upp ur sängen eller gjorde scones till frukost åt någon du älskar jättemycket som kramar dig och säger att du är så himla fantastisk som du är. För det är du. Precis som du är.

höstens äppelkaka.

Den här äppelkakan är verkligen så god. Det tar lite tid att göra men det är värt det.
 
 
Du behöver:
  • 250 g smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1-2 äpplen, skivade
  • kanel
 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form.
  3. Rör socker och smör pösigt och tillsätt sedan ett ägg i taget.
  4. Rör i resterande ingredienser, sist mjölet
  5. Häll smeten i formen
  6. Vänd äppelbitarna i kanelen och tryck i dem i smeten
  7. grädda i 60 min.
 
Imorgon skriver jag en dugga i mekanik och sedan ska jag träffa mami för lite julklappsletande och middag. Hoppas att ni får en magisk fredag och helg och tack för alla peppiga kommentarer både i och utanför kommentarsfältet <3

något tråkigt.

 
Hej, fina ni. Hoppas att ni är utvilade efter natten.
 
Jag har under de senaste två veckorna insett att mina nuvarande kurser kommer kräva otroligt mycket tid. De här två veckorna har byggt upp en inneboende oro och stress och även om det kan kännas helt okej under dagarna kan jag ligga och ha mördarångest på kvällarna för allt som måste göras. Därför behöver jag, tyvärr, prioritera ner bloggen lite för att få ihop tiden. Jag vet inte hur länge den här "pausen" kommer pågå men jag ska försöka publicera något och såklart svara på era kommentarer så ofta jag kan. 
 
Kram från inte en super-human. Kan ni inte berätta något fint som hänt er på sistone? 

tesil och choklad.

 
Den här söta tesilen fick jag av M för någon vecka sedan. Bara sådär! Hade nämligen varit lite ledsen över att min befintliga tesil var för stor för att få ner i min termosmugg. Så jag har fått göra i ordning teet i en kopp och sedan hälla över i termosmuggen. 
 
 
Den är så himla smart för man skopar bara upp te och sedan rinner det ner i skaftet på skeden som är en sil. Sånt här går verkligen en designstuderande igång på!
 
 
Chokladen som ni såg på första bilden och den här ↑ kommer från Chokladfestivalen som var i mitten av oktober. Är så sugen på att få prova den här med pepparkaka. Är det föresten bara jag julpeppar redan nu?
 
 

saker som är svåra att slänga.

Jag rensar ganska ofta bland mina saker för det samlas lätt kvitton, trasiga tofsar och oanvända föremål på hög. Men ibland stöter jag på saker som jag tycker är svårare än andra att slänga.
 
 
>> Saker som jag lade mycket pengar på. Jag önskar att jag var den perfekta shopparen men ibland gör jag felköp. Färgen på läppstiftet som inte var lika fin när jag kom hem eller byxorna som satt bättre i butiken. Då måste jag bara ta mig i kragen och inse att om den här saken bara gör mig ledsen när jag ser den måste jag göra mig av med den. 
 
>> Saker jag fått. Det här är verkligen megakänsligt eftersom jag är rädd att såra någon. Dock är det ju inte så att personen köpte presenten till mig för att den skulle vara en börda. När jag köper presenter spara jag alltid kvittot, för at the end så vill jag ju att personen ska bli glad för presenten och lyckas jag inte är det ingen fara för vännen kan alltid byta den mot något som skänker glädje.
 
>> Nostaligiska saker. Födelsedagskort och souvenirer. Jag brukar tänka att det faktiskt inte är den där speciella saken som gör mig glad utan minnet som den symboliserar. Så då behöver jag inte direkt föremålet i sig för jag har ju minnet. 
 
 
Jag vill bara förtydliga att jag inte tycker att det är något fel med att äga saker eller tycka om att ha mycket saker omkring sig, det passar bara inte mig. 

keep warm.

 
I fredags, efter att jag och mami lastat av mina matkassar från ICA, befann vi oss på da Matteo.
 
 
Vi knep en fönsterplats direkt och delade på en getost- och päronlevain <3 <3
 
 
Sen fick man fika!
 
 
När vi kom hem till mig igen efter en vända i stan smyglyssnades det på julmusik och vi drack varin kopp te. Det har ju faktiskt snöat här i Göteborg. 

sunday update.

 
Godmorgon! Vaknade för ca en timme sedan till en frostig morgon och känslan av att ha fått sova ut. Ni vet när kroppen är sådär varm och gosig? Nu har jag precis ätit chiapudding och håller på att dricka upp mitt te innan jag ska iväg på yoga och sedan ska jag träffa H och prata ikapp om livet.
Hoppas att ni får en fin söndag
 

fredagslista.

 
Vad har du gjort idag? Varit på lunchföreläsning, fikat med mami och storhandlat på maxi
 
Vad ska du göra i helgen? Plugga mekanik </3, ha utvecklingsdag med CFFC och försöka hinnas andas ut efter den här knäppa veckan genom att hänga med en gosig tjej. 
 
Vad stressar dig just nu? Livet i allmänhet? Nej men mest att det är så sjukt mycket i skolan den här läsperioden. 
 
Vad känns lätt just nu? Vetskapen om att jag är bra på att planera och plugga.
 
 
 
Om du kunde vara varsom helst i världen just nu, var skulle det vara? På någon snöig gatan i London och bara andas in någon annanstans.
 
Vad skulle få dig att gråta idag? Ja, i onsdags fastnade locket på min matlåda så hårt att varken jag eller någon i klassen fick upp det. Då grät jag av frustration så antar att det skulle kunna vara något liknande. Alternativt något mekanikrelaterat.
 
När var du arg senast? I onsdags...
 
Bästa fredagslåten? Wilder mind- Mumford &Sons.
Lista härifrån

höstbukett.

 
Det är så himla härligt med hösten när en kan plocka sig en egen höstbukett. Speciellt eftersom snittblommor är ganska dyrt för en med liten budget. Så ut och plocka ihop en egen innan de ruttnar bort på marken. 

Om

Min profilbild