Cph.

 
Om lite mer än en vecka åker jag och Markus till Köpenhamn! Det ska bli så kul att få resa iväg bara han och jag ett par dagar. Så detta leder ju till att jag verkligen vill ha era bästa Köpenhamntips. Var ska vi äta/strosa/hänga/etc.?

att starta en rågsurdeg.

Förra sommaren bakade jag en väldans massa surdegsbröd. Det är verkligen så himla kul och verkligen inte så svårt som en (jag) kunde tro plus att en inte behöver massor av redskap. Så lagom till att surdegs-hipster-vågen svept förbi tänkte jag berätta hur jag startar en rågsurdeg.
 
 
Tips:
Använd ekologiskt rågmjöl. Eftersom ekologiskt mjöl innehåller mer naturliga jäsporer och mineraler blir det liksom bättre.
 
 
Dag 1, morgon
  • 1 dl Ljummet vatten
  • ½ dl Ekologiskt rågmjöl
 
Hitta en burk som rymmer minst ½ liter och rör ihop mjöl och vatten i den. Lägg på locket men skruva inte fast det och ställ burken i ett vamt hörn (20-25 grader). Hos mamma är köket ganska svalt så jag lindade en handuk kring burken också.
 
Låt blandningen stå i tre dygn och skaka försiktigt burken morgon och kväll.
 
 
Dag 4, morgon
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 1 ½ dl Ekologiskt rågmjöl
 
Tillsätt vatten och mjölet i blandningen
 
Dag 4, kväll
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 1 dl Ekologiskt rågmjöl
 
Tillsätt vatten och mjölet i blandningen
 
Nu ska jäsprocessen ha kommit igång och surdegen ska ha växt en del. Den ska ha konsistensen som chokladmousse ungefär. Om jäsprocessen inte kommit igång låt den stå i 10-12 timmar till och häll sedan ut allt utom ½ dl och fyll sedan på med mer vatten och mjöl och rör om.
 
Mata surdegen
Jag brukar mata surdegen en gång i veckan. Då häller jag ut ungefär hälften av surdegen och tillsätter 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl och sedan förvarar jag den i kylskåpet.
 
 
 
Receptet kommer från boken Surdegsbröd av Martin Johansson

det tar aldrig slut.

 
Ett par blickar från min midsommarafton som jag firade med mamma ute på altanen. Sedan promenerade jag med bara ben ner till denna midsommarnattsdrömmen och drack rosé, pratade och kramades. Vi har ju nämligen varit isär i fyra månader. Sedan tog vi med resterande innehåll i vinflaskan och drog vidare i midsommarnatten.

bara det bästa.

 
I söndags, innan Markus åkte till Kroatien med sin familj, var vi på Röhsska och såg Tonie Lewenhaupts utställning om mode. Tyckte jättemycket om den men så är jag ju besatt av mode- och designhistoria. Vill verkligen rekomendera den till en regnig och blåsig sommardag, vilket detta var. Sedan delade vi på en fika på Condeco.
 
Ha världens finaste midsommar godingar!

sommarböcker.

 
Hej på er. Just nu sitter jag hemma och sörplar varmt ingefärsvatten eftersom jag dragit på mig en liten förskylning. Tur att vädret ändå är dåligt. I måndags var jag och hämtade ett paket med sommarböcker som jag tänkte läsa i sommar. 
 
 
Resa med lätt bagage- Tove Jansson
 
En novellsamling som berättas med humor men ändå med ett stort allvar om människor i nya miljöer och förhållanden.
 
 
Den tredje hustrun- Lisa Jewell
 
En sen aprilnatt snubblar Maya framför en Londonbuss. Är det en tragisk olycka eller ett själmord? Hennes otröstligamake Adrian är fast besluten att ta reda på det.
 
Fågelburen- Lisa Jewell
De fyra syskonen Birds barndom är ett vackert gammalt hus i en pittoresk by, ett mysigt kök som är fyllt av kärlek och soldränkta eftermiddagar i en vacker trädgård. En idyll med andra ord. Men en påskhelg drabbas familjen av en fruktansvärd tragedi som driver dem isär. Åren går och syskonen växer upp utan mycket kontakt sinsemellan. Snart är det nästan som om de aldrig varit en familj.
 
 
Vi är alla helt utom oss- Karen Joy Fowler
Rosemary pratade oavbrutet som barn men nu har hon börjat på universitet och pratar kanske minst av alla. Något har hänt och det har lämnat familjen i spillror.
 
 
Just nu läser jag Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty. I boken får en fört möta Cecilia Fitzpatrick som är en framgångsrik kvinna på många sätt. En dag när hon letar efter en bit av berlinmuren uppe på vinden hittar hon ett brev från sin man som endast får öppnas i händelse av hans död. 
 
 

nordiska akvarellmuséet.

 
En lördag var jag och mamma på akvarellmuséet i Skärhamn och tittade på utställningar och åt lite gott plus spanade in ett galleri där en även kunde köpa glass. En såndär sommaridyllisk dag ni vet.

jordgubb-myntasmoothie.

 
Jag gjorde en riktig panggrej för ett tag sedan; jordgubbssmoothie. Alltså blir det ens mer sommar än så?
 
För ca 4 dl smoothie
  • 200 g frysta jordgubbar
  • ca 1 dl havredryck
  • ½ dl jordgubb- och rabarberkvarg (funkar med vanlig kvarg, eller helt utan om du är vegan)
  • några blad färsk mynta
 
Lägg allt i en mixer och mixa till önskad konsistens. Toppa med myntabladen.
 
 
 

minidejt.

 
I torsdags var jag och Markus på en minidejt i trädgårdsföreningen. Vi tittade på rosorna.
 
 
Och en liten utställning i ett växthus. Vi var inte där så länge för det blev ganska varmt pga växthus och att det var ca 25 grader och sol ute. 
 
 
Då passar det ju desto bättre att ta en fika på Rosenkaféet. Så sommaridylliskt namn, ändå.
 
 
Detta var vad vi åt.
 
 
Sedan skiljdes vi åt för att han skulle jobba och jag skulle packa det sista för att åka hem.
 

Austin Rose.

 
För ett tag sedan var jag inne på COS och köpte en megafin klänning. Den räcker strax över knäna på mig och är i ett ganska tunt fladdrigt trikottyg.
 
 
Mmm den får mig att tänka på sommarkvällar.
 
 
 
Jag hittade också ett nagellack på H&M, hört så mycket gott om den så det kändes värt att testa. Färgen heter Austin Rose.
 
 

22 grader i skuggan.

 
För prick en vecka sedan dukade jag och M upp för grill.
 
 
Klara kom också och vi drack Cava medan Markus kirrade grillen. Mvh alla könsroller uppfyllda.
 
 
Vi grillade majskolvar, färskostfyllda champinjoner och halloumi. Ja, ni hör ju, det blev fett bra!
 
 
Fick också världens bästa inflyttningspresent av Klara. Detta är en "Bördy" som är perfekt för en (jag) som inte kan komma ihåg att vattna växter. 
 
 
Sedan instagrammade Klara efterrätten och det var början på en mycket flott sommarkväll.

åka hem.

 
Hej fina ni, hoppas att ni njuter av sommaren. I lördags var det drömväder i Göteborg och mamma och jag satt och fikade på Evas Paley. Idag packar jag för att åka hem över sommaren. Hemma här i min lägenhet och hemma hos mamma är inte en så svindlande lång resa men det känns ändå lite mysigt att få komma hem till mamma igen. 
 

how to stop shopping.

 
När jag höll på att flyttpacka fick jag verkligen en inblick i hur mycket grejer jag samlat på mig under bara mina 21 år. Det är galet hur mycket saker jag äger som jag kanske inte ägnar en tanke åt mer en någon gång varje år. Jag har ganska länge funderat över mina köpvanor för att dra ner på konsumtionen av saker eftersom det inte är hållbart ekonomiskt, ekologiskt eller när jag ska flytta nästa gång. 
 
 
 
Saker jag brukar tänka på när jag innan handlar:

  1. Skulle jag köpa detta om det kostade dubbelt så mycket? 
    Det här hjälper mig att förstå om jag bara köper det för att det är billigt eller om jag verkligen tror att det kommer tillföra något i mitt liv.

  2. Funkar detta till vad jag redan äger?
    Frågar jag mig oftast när det handlar om kläder eller inredning. Är det kläder brukar jag också försöka föreställa mig tre andra plagg som jag kan använda det till. 

  3. Om jag köper det här måste jag göra mig av med något likvärdigt.
    Tänk att du köper en ny ljuslykta. Föreställ dig att du måste göra dig av med en ljuslykta du redan äger. Kommer det se bättre ut? Sämre? Kommer den nya lyktan göra tillvaron bättre?

  4. Shopping har ofta med andra känslor att göra.
    Samhället är uppbyggt på att vi ska konsumera. Så när jag känner shoppingsug så är det i många fall samhället som säger åt mig att något fattas i mitt liv för att jag ska bli lycklig. Då behöver jag vända på perspektivet och fundera på varför jag inte känner mig så glad som jag faktiskt är. 
Hur tänker ni kring shopping?
 Mycket av inspirationen kommer härifrån
 
 

Linslasagne.

 
Den här linslasagnen är min bästa rätt. Den är enkel och jag har typ alltid alla ingredienser hemma. Plus att det är perfekt matlådemat. Receptet är inspirerat av detta.
 
Linssåsen
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • ca 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk oregano
  • 2 msk tomatpuré
  • 60 g spenat
  • peppar och salt
 
Gör såhär:
 
1. Skölj linserna.
2. Fräs lök och vitlök tillsammans med oreganon tills löken är mjuk.
3. Tillsätt vatten, linserna buljongtärningen, krossade tomater och tomatpurén.
4. Koka ca 20 minuter tills linserna blir mjuka.
5. Tillsätt peppar och eventuellt lite salt.
 
Bechamelsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g riven ost
  • salt och peppar

1. Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Rör om snabbt och kraftigt.
3. Tillsätt mjölken under omrörning.
4. Låt sjuda tills mjölsmaken försvinner. Håll stenkoll på mjölken så att den inte kokar över. 
 
 
Varva linssås, lasagneplattor och bechamelsåsen. Grädda i 200 grader i ungefär 30 minuter. 
 
 

12 saker sommar.

 
→ Göra sommarplaylists
→ Göra tomatpesto och syltad rödlök
→ Ha tid för att rita
→ Låna böcker på stadsbiblioteket
 
 
→ After sun
→ Vandringsresan med mamma
→ Lyssna på sommarprat
→ Åka till Köpenhamn med Markus
 
 
→ Grilla och dricka cava
→ Utomhusträna
→ Kvällar på soliga uteserveringar
→ Vara 100% ledig
 
 
instagram: @sandra_leone

en fredag.

 
I fredags var jag och Markus i Kungsbacka för att bland annat fira hans kusins student. Vi drack bubbel med jordgubbar i och satt ute hela kvällen och åt allt från mangosalsa till prinsesstårta i form av en studentmössa. När natten närmade sig kröp vi upp i soffan hemma hos hans föräldrar och tittade på Chocolat. På morgonen mumsade vi kardemummagranola och gosade med valpen. <3

banankaka.

 
Den här banankakan är så drömgod och rätt enkel att göra fastän den kräver ganska mycket tid i ugnen. Receptet kommer ursprungligen från Hummingbird Bakery.
 
För 8-10 bitar
  • 270 g fint ljust råsocker
  • 2 ägg
  • 200 g mosad banan
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 318 g mjöl
  • 140 g osaltat smör, smält
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa samman ägg och socker. Helst med en elvisp. Rör sedan ner den mosade bananen.
  3. Blanda i mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och ingefära. Vispa ordentligt tills alla de torra ingredienserna blandats ner i smeten.
  4. Häll i den smälta smöret.
  5. Häll ner smeten i smorda och mjölade formar. Grädda kakan i ca en timme.
  6. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. 
 
Det är megakul att ni upptäckt den blå Gilla-knappen! Det gör det lätt för mig att se vilka inlägg ni tycker bäst om.
Kramar
 

första dagen av sommarlov.

 
Igår kväll på en sommarljummen innegård satt jag och några kompisar och drack vin och åt jordgubbar och pratade om allt annat utom tenta, prestationsångest och skola. Sedan strax innan 00.00 sprang jag på Markus och efter att han försökt förbättra mina kapskunskaper gick vi hem och somnade bums i min säng. På morgonen gjorde jag pannkakasfrulle! 
 

livet i mellanrummen och ett recept.

Den senaste veckan har jag tentapluggat massor. Jag har gått upp tidigt och suttit och stirrat på uppgifterna framför mig eller lyssnat på föreläsaren men inte blivit riktigt klok på något av dem. Men mellan det har jag försökt att få in några lite roligare saker. Till exempel har jag:
 
 
→ Fått låna Markus ritplatta och försöker bemästra den. Tips och youtube klipp mottages varmt.
 
 
→ Invigt min matberedare och premiärrullat nöt-och dadelbollar.
Mitt bästa recept är för ca 6 st: 6 dadlar+1 dl cashewnötter+ 1 msk kakao +1 msk rapsolja/kokosolja+ 1 msk kaffe. Mixa ingredienserna och rulla bollarna i kokosflingor. 
 
 
→ Promenerat klockan 07.00 och fått andas morgonluft. 
 
 
→  Försökt att ta mig tid att äta ordentligen och långsamma frukostar.
 
Idag har jag läst ett helt år på min utbildning, sista tentan är skriven. Nu har jag sommarlov!

Om

Min profilbild