söndagslunchande.

 
Den här söndagen lunchade jag med Klara på Condeco på Fredsgatan. Vi tog varsin linsoppa och slog oss ner vid en fönsterplats där solen kunde lysa in. Mmm söndagar behöver mer sånt här.
 
 
Här satt vi några timmar.
  De har precis byggt om hela caféet med världen mysigaste (och bloggigaste) inredning. 
 
 
Kolla bara!
 
Hoppas att ni haft en fin helg och är peppade på en ny vecka. Glöm inte att säga snälla saker till er själva <3
 
 

sjuklingsfrukost.

 
Godmogon fredag! Igår pluggade jag hemifrån för att få en dag för ta hand om min förskylning. Jag åt världens godaste frukost i världens sämsta ljus (januarimörker </3) och tittade på nyhetsmorgon. Det ni ser på bilden är en smoothiebowl. Eller en helt vanlig smoothie hälld i en skål med blåbär, hallon, banan, dadlar och kokosmjölk toppad med lite kokos och goijibär. Nom. 
 
Hoppas att ni får världens finaste fredag hörrni!
Kramar.
 

blood and honey.

 
Livet som civilingejörsstudent är ganska oglammigt. Det mesta består av dagar 8-17 och bara se dagsljuset skymta förbi medan en springer från en föreläsning till en annan. I tisdags hade Markus preppat för att hjälpa mig med Matlab och gav mig rutor med mintchoklad så fort jag höll på att bryta ihop i PMS-tårar, för att Matlab bara är himla svårt och jobbigt. Så fint att jag har honom. <3 Annars dricker jag mest ingefärste med honung bli av med min förskylning.
 
I lördags bjöd mamma på scones och jag köpte pennor till skissen från Inex och fick dem inpacketerade i brunt prassligt papper. Är så pepp för fredag då jag ska få använda dem. Till vad vet jag dock inte än...
Hur har eran vecka varit?

world wide web.

När jag inte hänger här på bloggen så finns jag på andra ställen på internet.
 
 
Pinterest. Här samlar jag allt fint, gott, konstnärligt och saker från 60-talet.
 
 
Instagram. Livets bästa plats enligt mig. Här finns för det mesta bilder på fika och en och annan behind the scenes-bild från studiofotografering.
 
 
Bloglovin. Så himla bra och lätt att spara allt en tycker om.
 
 
Twitter. Reetweetar mest bilder på söta katter och feminism. 
 
 
Flickr. Här samlas bilderna jag gillar bäst och fungerar mest som ett fotoalbum men det går också att hitta material som inte publicerats på bloggen... Spännande, eller hur?
 
 

förkylning, tulpaner och nytt överkast.

 
God morgon. Idag började jag dagen med en vitaminboost på ingefärste, mango- och kokossmoothie och blodapelsin för att försöka kväva en förskylning som kröp fram i fredags plus mensdeppighet.
 
 
Igår köpte jag och mamma vita tuplaner också. Hur mycket jag än älskar snön och vintern älskar jag också tanken på att våren och ljuset snart är här, plus att inget är så fint som vita tulpaner.
 
 
Jag kom också hem med ett nytt överkast efter att ha letat efter det perfekta i nästan ett år. Äntligen!
 
Nu ska jag göra klart min skissuppgift så att jag har veckan tom på måndag. 
Vad gör ni denna söndag?

första veckan av verklighet.

 
Vilken vecka hörrni. I måndags var pendeln och bussen inställd plus att ersättningsbussen körde förbi alla... Så jag fick komma in med andan i halsen till terminens första matteföreläsning. 
 
Tisdagen bjöd på vinterns värsta snökaos och jag fick ha mina högsta vinterstövlar för att ens komma ut genom dörren. Mamma var i Stockholm så jag körde in till stan i 40km/h på E20 för att ingen kollektivtrafik gick och vägen var täckt av snö och is. När jag slirat in till stan möttes jag av ett Göteborg lamslaget av snön så jag fick snällt traska från Centralen, upp för avenyn och stapla in 07.57 på Camups Johanneberg. I tid iallafall.
 
I onsdags slutade strömmen fungera på nedervåningen...
 
 
Torsdagen bjöd på något mycket bättre. Det vankades pubrunda och innan dess sushi-häng och vitt vin. Någon gång då kvällen hade börjat lida lång mötte jag Markus och vi gick hem till honom och jag kröp in så himla nära intill honom och frös inte på hela natten <3 
 
 
Nu är jag precis hemkommen från kaffe+ crêpes häng med mitt gosigaste häng. Bra avslut på en kaosig vecka. 

champinjonsoppa med timjan.

Nu är det matlådetider (för min del iallafall) igen och jag har som plan att försöka ha mer soppor eller grytor i lådorna jag ta med till skolan. Så den här champinjonsoppan passade bra och var snabb att laga till.
 
 
Champinjonsoppa
4 personer
 
  • 300g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/3 dl konc grönsaksfond
  • 3 dl grädde
  • 3 ½ dl mjölk
  • redning
  • smör eller olja
  • salt och peppar
 
  1. Skiva hälften av champinjonerna och fräs dem tillsammans med löken i en rymlig kastrull.
  2. Tillsätt timjan, fond, mjölken och grädden och låt koka i tio minuter. Du kan eventuellt mixa soppan när den kokat klart. Under tiden skiva resten av svampen och stek den med lite salt och peppar. 
  3. Häll i resten av svampen och tillsätt redning efter tycke, låt koka i ca 2-3 min.
 
Mums <3
 
 
 

Projekt Ines.

 
I dagarna läste jag ut den här boken som jag fick av pappa i julklapp och enda sedan jag öppnade den har jag vänt sidor i nästan överjordisk hastighet.
 
Projekt Ines handlar om fem kvinnor under finska inbördeskriget som var ett krig mellan röda och vita. Författaren Anna Lindholm anväder deras brev och dagboksanteckningar för att tolka kriget ur ett feministiskt perspektiv. Hon återberättar deras vardag, deras politiska åsikter och deras sätt att listigt ta sig fram i ett krig där framförallt förs av män och i slutändan väver hon in det i situationen i världen idag.
 
Det var en stark bok och det var svårt att stå i mitten och betrakata händelserna objektivt med tanke på att det här faktiskt rör även mig. Men jag vill verkligen rekomendera den efteersom den ger insyn i hur ett krig kan starta och vilka konsekvernserna blir när "oberoende makter" försöker lösa konflikter i ett annat land.
 
 

hallon-lakritsmarmelad, utan tillsatt socker.

 
Så i tisdags gjorde jag hallon-lakritsmarmelad och så här gick det till:
 
Hallon-lakritsmarmelad
  • 2 dl hallon (tinade)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk chiafrön
  • Lakritspulver
  • En nypa vaniljpulver
  • En gnutta honung eller agavesirap om du vill ha sötning
Gör såhär:
  1. Blanda alla ingredienser tillsammans med hallonen och smaka av. Jag hade bara en tesked lakritspulver vilket gav marmeladen en ton av lakrits så vill en ha mer är det bara att måtta efter smak. 
  2. Ställ i kylen och rör om då och då den första timmen.
 
Koka en kopp kaffe och njut av marmeladen på en smörgås. Brödet på bilden är samma som det här.
 

Fredagen innan verkligheten.

 
Igår kom jag hem till Markus och vi åt på Brooklyn Local för att fira att tentaångesten är slut och titta på Harry Potter och halvblodsprinsen för att sörja att Snape (aka Alan Rickman) dog alldeles för tidigt. </3 
 
På morgonen tog vi en lååååångfrukost och en promenad i -10 grader. Burrr.
 
 
Sedan promenderade jag ned för Vasaallén för att träffa mamma för en lunch...
 
 
...och varsin caramellatte plus choklad. 
 
 
Efter det tog vi oss till a-Venue för att se HDKs utställning Promiseland som blandannat tar upp flyktingkrisen.
 
 
Magknipande men så bra.

meditation ॐ

 
Jag har mediterat ett par dagar nu bara för att se om det händer något i kroppen. Jag har stessat alldeles för mycket den här läsperioden och vet att jag kommer falla tillbaka i det mönstret så fort igen att jag inte hinner fatta det. Så jag ska försöka göra det här för mig nu.
 
Vad meditationen lärt mig hittills:
  • Det tar tid innan det känns som att det ger något
  • Det händer inte något varje gång
  • Det handlar inte om att inte tänka utan att inte döma tankarna som kommer
  • Mantran| Jag ska inte fokusera på att tänka "Nu måste jag vara lugn." utan "Jag känner hur lugnet kommer till mig"
  • Börja med en liten stretch om jag tänkt sitta länge.
  • Det är mysigt med tända ljus
  • Det är lättare om jag ler
 
 
 

getting better.

 
Här ovan syns lite vad jag har pysslat med idag, såhär dagen innan tentan. Jag pluggar aldrig dagen innan ett stort prov utan anväder tiden till att göra roliga saker och tänka på annat. Så idag har jag har bakat bröd och gjort en hallon-lakritsmarmelad och legat någon timme i badet och känt att det bara är jag nu. Det här lovet har verlkigen varit välgörande (även om det varit mycket plugg) och jag börjar faktsikt känna mig lite mera som mig själv igen.
Kramar, hoppas att ni överlevt er tisdag 

sunday slumber.

 
Imorse låg jag och Markus kvar i sängen länge. Jag vill liksom aldrig lämna sängen när vi inte träffats på vad som känns som en evighet. 
 
 
Tillslut kapitulerade vi för hungern och M gjorde en spenatomelett till oss <3
 
 
Sen skulle vi ta em mysig parpromenad men det var mest pulsande och halkande i snön, plus att det blåste isvindar.
 
 
Så det var en bra ursäkt för att göra varm choklad.
 
 
Är så kär i han här <3

kompisdejt och dadelbollar.

 
Idag låg jag lågt med tentaplugget och lät bff-Julia dra med mig ut på en promenad i snönfallet. Vi pratade en massor p.g.a inte setts på jättelänge om julen, nyår och dumma saker som kan hända på krogen. Vi svängde i alla fall förbi ICA och köpte pistagenötter, kom hem och gjorde dadelbollar efter Klaras recept och Julia undrade om hon rullat dem tillräckligt bloggiga. Det tyckte jag och förevigade dem.
 
Sen åt vi upp i princip alla och drack te<3

minus tolv grader.

 
Trettondagen visade tolv minusgrader. Efter en långfrukost bestående av chiapudding på kokosmjölk, valnötsbröd, kaffe och en lussekatt pälsade jag och mamma på oss nästan allt vi kunde hitta och gick ut.
 
 
Här någonstans skickade pappa ett sms och skrev att det var hela -26 grader hos honom... Aldrig får en ha det värst...
 
 
Krispigt och vitt var det iallafall.
 
 
Hemma rörde vi ihop varm choklad med massor av grädde som läckte över koppkanten.
 
 
Sen njöt jag av de sista timmarna dagsljus innan lite tentaplugg.
 
Kul med så mycket respons på mitt inlägg pluggtips, tack fina ni <3

journal.

I måndags knackade en kvinna på ytterdörren och räckte över ett paket.
 
 
Min kalender som pappa gav mig i julklapp hade anlänt!
 
 
Så jag fyllde snabbt som attan i massor av roliga saker i den.
Hoppas att ni får en fin dag!
 
 

mina pluggtips.

Jag tänkte köra ett litet pluggtips-inlägg eftersom det efterfrågats. Jag läser Teknisk design på Chalmers och min utbildning är en mix av kreativitet och teori, som jag trivs otroligt bra med. Ämnena jag pluggar till främst matte och det skiljer sig ganska mycket i hur en pluggar beroende på vad en pluggar, men jag ska försöka göra tipsen så generella som möjligt.
 
 
 
Miljö| Var jag pluggar är otroligt viktigt mest för att jag skapar en känsla kring platsen. Jag brukar alltid sitta kvar efter skolan och plugga. Även i tentaveckorna då vi inte har något schemalagt åker jag in till skolan eftersom skolan för mig = arbeta. Nu under jullovet har jag pluggat hemma vid mitt skrivbord och försöker då att städa bort allt onödigt distraherande så att jag har ett pluggutrymme. 
 
Caféer och andra allmänna platser tycker jag är megamysiga plugga på men det är sällan räkneuppgiter jag har med mig då utan snarare litteratur eller ett skissblock. 
 
Schema| En annan sak som är viktig för mig är att planera hur mycket jag egentligen tänkte få gjort. Ibland kan jag planera för hela veckan och andra gånger kan jag bara planera en dag framåt för att jag inte får något perspektiv. Här är det megaviktigt att känna sig själv. Är du en som prokrastinerar kanske du måste lägga mer tid på schemat och planera längre. 
 
Viktigt! Vad som än händer håll dig till shemat!
 
 
 
Mellanrum| Under hela året jag pluggade Tekninsk basår tog jag knappt pauser. Jag kunde sitta hela dagar i tentaveckorna och sedan inse att jag kanske borde äta något, det funkar inte. DU. MÅSTE. PAUSA. Jag är fortfarande ganska dålig på att bestämma ambitionsnivå, jag stressar upp mig alldeles för lätt och missar att ta det lugnt. Så glöm inte att planera in mellanrum i ditt pluggschema.
 
Förslag på pauser:
  • Gå iväg från din arbetsplats
  • Träna, det är viktigt att kroppen för röra sig (något som jag också kom fram till under basåret)
  • Gör en kort yogasekvens
  • Gå och hämta kaffe
  • Ta en promenad
  • Meditera
  • Hångla
 
 
Mellanmål| Det är viktigt att få i sig energi. Orsakerna är biologiska och självklara och dessutom tycker jag att det är ett bra tillfälle att sträcka på benen när jag hämtar en kopp kaffe. Om ni har förslag på pluggmellis hit me!
 
 
Ha en spellista| Eller ha inte det. Vissa blir jättedistraherade av ljud. Jag har en plugglista som jag lyssnar på ibland. Jag kan inte läsa och lyssna på musik men rita eller räkna fungerar fin. Jag gillar också att lyssna till Spotifys Deep focus eller detta så att en kan låtsas att en pluggar på Hogwarts <3
 
Gör det på en gång| Får du en ny uppgift ta tag i det med en gång. Punkt. Du vet att du kommer tacka dig själv. Dessutom kan du ta det mycket lugnare om du startar direkt eftersom du har mer tid på dig. Win!
 
 
 
 
Minnestekniker| Ta anteckningar på föreläsningarna, det kommer löna sig. Prata också om dem eller förklara för någon som inte har en aning. När du säger det högt och måste förklara bekräftar du för dig själv att du lärt dig något. Det kan också vara bra att återskapa dagen; vad gick du igenom under det passet? Vilka tre viktiga saker har du lärt dig idag? osv.
 
Belöna dig själv| När du skrivt en tenta/ lämnat in en uppgift/avslutat ett projekt/är klar för dagen så gör något snällt mot dig själv. Ge dig tid att steka pannkakor och äta långfrukost eller fira med dina komisar och drick vin på ett flott ställe. Livet är verkligen inte bara prestationer och det måste du komma ihåg.
 
 
 
Kramar och lycka till!
 
Bubblare:
  • Ha fina pennor och fina block
  • Plugga aldrig i sängen
  • Ha pluggkompisar (om det funkar för dig. Jag är ensampluggare N°1 och kan antingen plugga eller vara social)
  • Kolla in Cold Turkey där väljer du vilka tider vissa datorprogram ska vara otillgängliga, tex sociala medier.
  • Ha en studiedagbok där du varje dag/vecka antecknar vad du lärt dig.
  • Som en studietekniksföreläsare sa: Det är väldigt få som kommer långt på talang, det handlar mest om attityd och teknik.

the konjac sponge.

 
Häromdagen läste jag om "the konjac sponge". Konjac har använts i Asien i ca 1500 år som en eco-vänlig skönhetsbehandling. Svampen hjälper till att avlägsna död hud och pormaskar plus att den fungerar bra för de flesta hudtyper (enligt detta).  Såhär efter tredje användningen tycker jag att mitt ansikte känns renare och min hud bättre plus att det är mysigt att skrubba svampen mot huden då den är väldigt mjuk och doftar gott. Det var dagens tips och nu ska jag plugga vidare.
Har någon av er erfarenheter av konjacsvampen?

om sista december och första januari.

 
När jag och Markus först klev in i Karls lägenhet hade jag ingen lust att fira alls. Men efter att vi plockat ut grönkålschipsen ur ugnen, pressat oss in (fem stycken) i Karls lilla bil och åkt till Frihamnen började det kännas bättre. När vi sedan stod och tittade på GPs fyverkerier och Markus pressade sitt glittriga skägg mot mig jacka och halsduk började kvällen kännas riktigt magisk. En minut innan det riktiga tolvslaget samlades vi på Karls balkong och skålade in 2016 med prosecco och ABBAs Happy new year tre steg från maxvolym.
 
Vid halv elva första januari 2016 vaknade jag med Markus varma andetag i nacken, glitter kvar i ansiktet och avskavt nagellack på vissa fingrar.
 

Om

Min profilbild